Domov Novice O nas Samci Samice Legla Življenje na vasi Povezave
O NAS

ZGODOVINA
Vse svoje življenje sem si želela psa, labradorca... Živeli smo v bloku, v strnjenem naselju, zato mi starša te želje nista uslišala. Robi si je želel psa, živel je v hiši in je v družino na lastno pest pripeljal dobermana Moora. Ko sem se jaz preselila k njemu, je bil Moor že starejši gospod, ki me je sprejel v svoje krdelo. Pri 12 letih smo se z veliko žalostjo poslovili od njega... Prišel je čas za novega psa in k hiši je iz psarne Tylah prišla labradorka Čarmi (Tylah Dozen Charmes)... in zgodba se je začela...
S Čarmi sva začeli obiskovati tečaj poslušnosti po programu BBH. Pri njenih 11 mesecih sem v časopisu našla oglas, da v klubu Reps v Mariboru sprejemajo nove člane za pomoč pri reševanju. In sva šli... Veliko let sva nato preživeli v ruševinah, iskanju pogrešanih v naravi, lavinah, opravili izpite... Uživali, uživali v delu, prijateljstvu. S Čarmi smo spoznali tudi svet mladičkov. Njeno leglo s šestimi prekrasnimi kužki nas je obogatilo z izkušnjami in novimi lepimi spomini. Takrat sva registrirala psarno Charming Tails - za prihodnost, ko bo čas.
Preselila sva se v hišo, v najlepšo slovensko vas - Kočno pri Polskavi. Robi je že dolgo sanjaril, da se bo včlanil v lovsko družino. Ko sva se preselila, je to tudi takoj storil, opravil lovski izpit in kot se za pravega lovca spodobi, je potreboval le še lovskega psa. Čarmi je bila reševalka, v hiši je bil prostor in prišel je Riha (Tylah My Bet). Čeprav sva iskala črno psico, se nama je po ponudbi, ki je velikodušno prišla iz psarne Tylah in je ni bilo moč zavrniti, v srce vtihotapil Riha, 10 mesecev star rumen falot. Res falot brez primere, ampak šolati ga je bilo tako zelo lahko. Riha s svojim izrednim nagonom uteleša vse, za kar je bila pasma vzrejena. Je postaven fant, pripaden, vesel, igriv, vodoljuben, prijazen in z veliko voljo do dela ter neprestano pripravljen za neumnosti. Postopoma je lovstvo zasvojilo tudi mene... Med Robijevim šolanjem za lovca sem spoznala, kaj pomeni biti lovec - pravi lovec varuje naravo in živali, skrbi za divjad. Krasen hobi oz. način življenja. Tako sem leta 2012 prošnjo oddala še sama, nato pa z velikim zanimanjem obiskovala predavanja ter do aprila 2014 opravila vseh 20 izpitov. Prav tako sem leta 2013 opravila tudi izpit za kinološkega sodnika za zunanjost za pasme LR, GR in FCR.
Čarmi je šla v zaslužen pokoj in prišel je čas za novo moč - Skade. Že prej sem se dogovorila za psico, katere oče bo Annual's Trendsetter. Ko se je skotila, sem rezervirala avtodom in pri 9 tednih sva se s sestrino družino odpravila na Švedsko po najino dekle... Lahko rečem najlepši možni dopust, ki mi bo grel srce do konca mojega življenja...
Skade se je izkazala za krasno psico, prelepim karakterjem in izredno voljo do dela. Je tako pripadna in vdana. V svojem naravnem habitatu, ob vodi, resju..., pokaže svojo pravo naravo, divjo norost. Drvi in nori, skače se igra, preseneča me na vse možne načine - doma pa je tako pridna in mirna, da bi lahko pozabila nanjo. Ima izredno voljo do prinašanja in neprestano odnaša/prinaša stvari. Ob pozdravu, ko vstopim v hišo, takoj zdrvi po neko stvar, si jo vtakne v gobec in se veselo razkazuje naokrog.
Ostala pa je še ena velika Robijeva želja: resasti jazbečar. In sva dobila Frido - malo miš, ki drvi in se igra, prinaša...Kdor ima jazbečarja, bo vedel, kaj pomeni živeti z njim, kakšno energijo ta pasma oddaja. Frida je v našo že tako sproščeno in optimizma polno hišo prinesla ogromno dodatnega veselja. Lahko samo rečem - niti en dan več nočem preživeti brez jazbečaja v hiši!

FILOZOFIJA
Najini psi so predvsem družinski člani, živijo z nama v hiši in naju spremljajo na dopustih. Ker imava lovske pasme, s katerimi dejansko tudi delava, najini psi opravijo vse lovske izpite in še kaj več, da so tudi lovsko uporabni. Seveda je zdravje ključnega pomena - le zdrav pes služi svojemu namenu, uživa življenje in ti z njim. S psi se udeležujeva tako razstav kot delovnih preizkušenj saj meniva, da mora biti pes kompleten - torej v vseh pogojih ustrezati standardu in namenu, za katerega je bil skozi zgodovino vzrejen.
Želiva vzrejati zdrave, standardu ustrezne delovne pse, ki bodo razveseljevali svoje nove družinske člane, jih spremljali doma, na izletih, pri lovu, reševanju,... možnosti so neomejene.
In popolnoma se strinjam z izjavo Vincenta Van Gogha:
"Če nimaš psa - vsaj enega - ni nujno, da je kaj narobe s teboj, ampak je mogoče nekaj narobe s tvojim življenjem."
EN
Kontakt
© Charming Tails Labradors 2013.